Chia ve keten tohumu faydaları nedir ? - Diyet abi ile doya doya zayıflayın.

Chia ve keten tohumu faydaları nedir ?


Chia ve keten tohumu faydaları nedir ?
Chia ve keten tohumu, lif, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bir çok açıdan faydalıdırlar. Genelde salata tariflerinden, içecek karışımlarına kadar çoğu yerde kullanılır. Bugün bu iki bitkiyi yakından inceleyeceğiz.

Küçük boyutlarda olmalarına rağmen, sağlığımız için son derecede önemli bileşikler içerirler. Özellikle de yüksek lif içerikleri, saatler boyu tokluk sağlayarak kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Ayrıca şeker hastalığı olanların kan şekerini dengede tutacak kadar işlevseldir.

Faydaları

Besleyici gıdalar oldukları kadar, bir çok hastalığa ve sağlık sorununa karşı faydalıdırlar.

Sindirim

Lifler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürmesi ve daha düzenli çalışması bakımından önemli ve gerekli besin değerleridir.

Chia tohumu ve keten tohumu lif bakımından zengin gıdalardır.

Kan şekeri 

Her iki tohumda da çözünür lifler vardır. Bu lifler su ile temas ettikleri zaman jelimsi bir yapıya dönüşürler ve bağırsakta ki iyi bakterilerin beslenmesini sağlarlar. Sindirimi yavaşlattıklarından dolayı, ani kan şekeri yükselmelerini önlerler ve daha dengeli bir kan şekeri durumu seyredilir. 

Kalp hastalığı riskinin azalması

Chia ve keten tohumları, omega-3 yağ asidi içerirler. Omega-3 yağ asitlerinin, kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici etkisi vardır. 

Omega-3, somon ve ringa gibi yağlı balıklarda yüksek miktarlarda bulunur. Bitkisel yağ asitleri antioksidan özelliklere sahip bileşikler içerirler.

Antioksidanlar stres faktörleri ile savaşarak kalp ve damar hastalıklarını önler. 

İkisi arasında önemli farklar var mı ?

Chia tohumu ve keten tohumunun besin içerikleri ve profilleri birbirine benzerdir.

Her ikisinin de kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Fakat keten tohumunun kabızlığa iyi geldiğine dair daha çok araştırma vardır. 

Keten tohumunda, bazı kanser türlerine karşı koyabilen güçlü bileşikler vardır.

Yine de ikisi aynı şey olmasa da bir çok açıdan benzer özellikleri vardır.

Nasıl tüketilirler ?

Boyutları oldukça küçüktür. Bu da onları bir çok tarife yakıştırır.

Bu tohumların öğütülmesi, sindirimlerini kolaylaştırır. 

Bu tohumları aşağıda ki besinlere ekleyebilirsiniz ;

  • Hububat yemekleri
  • Smoothie
  • Yoğurt
  • Salata
  • Yulaf ezmesi
  • Pirinç yemekleri
  • Çorba ve güveçler
  • Makarna
Sonuç olarak

Chia ve keten tohumu lif bakımından zengindir. Yoğun besin içerikleri vardır. 

Sindirim sistemine faydalıdırlar. Kalp ve damar rahatsızlıkları riskini azaltırlar. Bunun yanında kan şekeri dengesini sağlayarak insülin direnci ve şeker hastalığı durumlarına karşı etkili olurlar.

Öğütüldükleri zaman daha iyi bir şekilde sindirilir. Bunun yanında bir çok tarifte kullanabilirsiniz.