Diyette konserve ton balığı yenir mi ? - Diyet abi ile doya doya zayıflayın.

Diyette konserve ton balığı yenir mi ?

İyi günler değerli okurlarım. Bugün biraz daha spesifik bir konu hakkında yazmak istedim. Bir çok danışanım ve okurlarım tarafından, soruların sorulardan biri ''diyette konserve ton balığı yenir mi ?'' sorusudur. Sizde bu sorunun cevabını merak ediyorsanız, vakit kaybetmeden okumaya başlayalım.





Balığın faydaları

Balık her türlü yaş grubuna önerdiğimiz, önemli gıdalardandır. Çünkü balıkta sağlığımız için önemli olan şu besin değerleri başta olmak üzere;

  • Yüksek kaliteli protein
  • İyot
  • D vitamini
  • Omega-3 
bir çok besin değeri vardır.

Özellikle yağlı balıklarda, hatrı sayılır derecede bulunan omega-3 yağ asidi, bir çok hastalık riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca beyin fonksiyonlarını güçlendirme ve stresi azaltma üzerine de etkileri vardır. Kalp ve damar sağlığına olan faydalarını da atlamamak gerekir.

Somon türü yağlı balıklarda iyi derecede, D vitamini bulunabilmektedir. Biliyorsunuz ki D vitamini kemik gelişimi ve kemik yapısının korunmasında etkili bir vitamindir.

Kadınlar hayatlarının belli dönemlerinde D vitamini eksikliği yaşayabilmektedir. Bunun temel sebeplerinden biri güneş ışığına az maruz kalmaktır. Çünkü günlük D vitaminin bir kısmı güneş ışığından karşılanır. Üstelik gıdalarda az miktarda D vitamini bulunur. Bu iki durum birleşince D vitamini eksikliğinin yaygın oluşu tesadüf değildir.

İşte bu gibi eksiklikleri yaşamamak için, balık yağı kapsülleri kullanmak ve düzenli olarak balık tüketmek, iyi bir önlemdir ve sağlığınızı korur.

Balığın faydalarından genel olarak bahsettik. Şimdi işi biraz daha derinleştirip konserve ton balığını inceleyelim.

Konverve Ton Balıkları Sağlıklı mıdır ?

Ton balığı özünde omega-3 kaynağı ve proteinden zengin, epey besleyici ve sağlıklı bir besindir.

Fakat çevresel kirlilikler ve değişen doğa, ton balıklarının kimyasallara maruz kalmasına yol açmıştır.

Yapılan bazı araştırmalarda, bazı konserve ton balıklarında metilmercury denen, kimyasallar tespit edilmiştir (1). Bu durum maalesef ki okyanusların kirletilmesi yüzündendir. 

Bir insan, bu maddeye yüksek derecede maruz kaldığı zaman, nörolojik hasarlar yaşayabilmektedir (2). Bu kimyasalın insanlar için üst limiti, kilogramı başına 0,1 mikrogramdır. 

Hamile kadınlara, ton balığı sınırlaması getirilir hatta bazılarına hiç verilmeyebilir. Çünkü ton balıkları civa içerebilmektedir. Bu sebeple haftada 2 porsiyondan fazlası önerilmez. Aynı durum çocuklar içinde geçerlidir (3).

Civa ile kontamine olabilen tek yağlı balık ton balığı değildir. Somon, uskumru, sardalya ve alabalık gibi balıklarda da civa görülebilmektedir.

Özet geçecek olursak, ton balığı gibi büyük yağlı balıklar, denizlerin kirletilmesi ile beraber bir takım kimyasallara maruz kalabilmektedir. Bu tür balıkların tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle çocuk ve hamile kadınlar için bu durum daha önemlidir.

Diyette konserve ton balığı yenir mi ?

Geldik asıl sorumuza. 

Diyette bir besinin ne kadar yenmesi gerektiği, tamamen programınıza bağlıdır.

Eğer uzman gözetiminde bir diyet yapıyorsanız, sakınca görmediği sürece, programınıza konserve ton balığı ekleyebilir.

Ama eğer formunuzu koruma amaçlı bir diyet yapıyorsanız, besin ihtiyacının yaş, boy, kilo ve sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değiştiğini bilmeniz gerek.

Yetişkin ve sağlıklı her bireye, haftada en az 2 porsiyon balık önerilmektedir. Dengeli bir seçim yapmak isterseniz bir porsiyonunu yukarı da saydığım yağlı balıklardan yapın. Konserve veya taze. Tercihinize kalmış.

Diğer porsiyonunu ise, diğer balık türlerinden seçin. Besin çeşitliliği sağlamak her daim faydalıdır.


İnstagram sayfama da göz atın 😃➡️ https://www.instagram.com/diyetabi/?hl=tr