
Önce yeşil çay ve sütü şöyle bir gözden geçirelim.
Yeşil çay
Yeşil çay uzak doğu ülkelerinde sıkça tüketilen, antioksidan bakımından zengin ve sağlık için bir çok faydası bulunan bir çaydır. Genellikle aktifleştirici ve sakinleştirici etkileri ile bilinir.
Özellikle kilo verme üzerine olan etkileri kanıtlanmıştır. Bu etkiler metabolizma hızlandırma, karın bölgesi yağların yakılması ve kan şekeri kontrolü ile bilinir.
Aynı zamanda içerdiği antioksidanlar bir çok hastalığa ve enfeksiyona karşı da fazlaca etkilidir.
Yeşil çayı içmek kadar içildiği zamanlarda önemlidir. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz bu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Süt
Süt, protein, yağ, karbonhidrat ve bir çok mineral ile vitaminden zengin hayvansal kaynaklı bir besindir.
Sütte biyoyararlılığı yüksek kazein ve whey proteinleri vardır. Bu proteinler vücutta sindirildikten sonra hücrelerimizde kolayca metabolize edilebilmektedir.
Sütte laktoz şekeri bulunur. Bazı bireyler laktoz şekerini sindiremez ve süt içtikten bir süre sonra sancılar yaşarlar. Bu duruma laktoz intoleransı denir. Bu bireylere genellikle laktoz içermeyen süt veya yoğurt önerilir.
Sütün özellikle kas ve kemik gelişimine önemli katkıları vardır. Kalsiyum içeriği ile kas ve kemik yapılarının daha düzenli gelişmesini sağlar, eklem ve kemik hastalarını önler.
Süt ve yeşil çay karışımı nedir? Faydalı mıdır ?
Sütün ve yeşil çayı birazda olsa tanıdık. Gördüğünüz gibi ikisi de birbirinden faydalı.
Son zamanlarda popüler hale gelmiş karışımlardan biri sütlü yeşil çaydır. Hem sütün hem yeşil çayın sağlık için yüksek yararlılıkları bulunması hem de süt ve çayın yakışan kombinasyonu böyle bir karışımı ortaya çıkarmıştır.
Peki sütlü yeşil çay gerçekten anlatıldığı gibi faydalı mı ?
Bununla ilgili olarak Nutrients dergisinde yayınlanan bir makaleye göre sütlü yeşil çay hakkında şunları söyleyebiliriz ;
- Süt ve yeşil çayın aynı anda kullanılmasının ve bu iki içeceğin etkileşime girmesinin, fazladan bir yararı yoktur.
- Süt mide Ph' ını arttırır. Buna bağlı olarak yeşil çayda bulunan kateşinlerin emilimi düşer. Dolayısı ile yeşil çaydan gelen kateşinden daha az faydalanmış oluruz. Bunun yanında yeşil çayda bulunan ve antioksidan özellik taşıyan polifenoller de bu durumdan etkilenir ve onlardan da yeteri kadar faydalanmamış oluruz.
- Kazein proteini ve polifenolleri birleşir. Bu durum kazein proteininin biyoyararlılığını düşürebilir. Fakat bu konu hakkında daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet: Süt ve yeşil çay karışımı sanıldığı kadar faydalı değildir. Çünkü bu iki karışım aynı anda tüketildiği zaman birbirlerinin faydalı etkilerini azaltırlar. Yeşil çayda bulunan antioksidanların ve sütte bulunan proteinlerin yararlılıkları azalır. Etkilerini kaybederler.
İnstagram sayfama da göz atın 😃➡️ https://www.instagram.com/diyetabi/?hl=tr