Mandalinanın faydaları nelerdir ? Mandalina C vitamini içeriği ile ön plana çıkan turunçgillerden biridir. Bir adet mandalina kişinin günlük C vitamini içeriğinin çeyreğini karşılayabilir. Günlük ihtiyacı karşılamanın en güzel yollarından biridir. Bugün mandalinanın faydalarına değineceğiz.
Mandalinayı tanıyalım.
Mandalina turunçgil ailesine ait meyvelerden biridir. Portakala nazaran daha tatlıdırlar ve soyulmaları daha kolaydır. Turunçgil ailesinin en sevilen ve tüketimi en pratik meyvesidir.
Mandalinaların rengi parlak turuncudan koyu kırmızıya kadar değişir. Mandalinanında türleri vardır. Tüketimi kolay bir besindir.
Orta büyüklükte bir mandalina (90 gr) aşağıda ki besin değerlerine sahiptir ;
- 46 kalori
- 11.7 gr karbonhidrat
- 9.33 gr şeker
- 23.5 mg C vitamini
- 32.6 mg kalsiyum
- 14.1 mcg folat
- 136 mcg beta karoten
Tüm bunların yanında mandalinada sağlığımıza iyi gelecek biyoaktif bileşikler mevcuttur.
Mandalinanın faydaları
Mandalinanın, C vitamini ve antioksidan içeriği yüksektir.
Mandalinanın biyoaktif içerikleri şunlardır ;
- Antioksidanlar
- Antienflamatuarlar
- Kanser karşıtı bileşikler
- Kardiyovasküler içerikli aktifler
- Sinir koruyucular
Doğu ülkelerinde gelenekler tıpta şu rahatsızlıkların tedavisi için de kullanılır ;
- Hazımsızlık
- Öksürükler
- Cilt iltihabı
- Kas ağrıları
- Saç kıranlar
- Yüksek tansiyon
Tabi yapılan araştırmalar tüm bu olumlu etkileri doğrulamaz.
Diğer bir yandan, narenciye üzerine yapılan araştırmalar, özofagus kanserini önlemeye yardımcı olduklarını ve kadınlarda felç riskini azalttığını göstermiştir.
C vitamini içeriği
Turunçgiller C vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır.
C vitamini içeriği yüksek besinler, havaya karşı dayanıksızdır. Yani C vitamini oranları havaya maruz kaldıkça düşer. Bu yüzden bir an önce tüketmek gerekir.
Sigara içen kişiler, emilim bozukluğu yaşayanlar ve kronik hastalığı bulunanlar C vitamini eksikliği ile karşı karşıya kalabilirler.
Günlük diyetlerine mandalina gibi C vitamini içeren besinler ekleyebilirler.
Sonuç olarak
Mandalina, tüketilmesi kolay meyvelerden biridir. Genelde 1-2 haftaya kadar dayanabilirler ve derin dondurucularda daha uzun süre saklanabilirler.
Mandalina iyi bir C vitamini kaynağıdır. Antioksidan ve bir çok antienflamatuar içeriği vardır.
Bir çok hastalığa karşı koyabilen içerikleri vardır. Kronik hastalık riskini azaltır.