Tunus hurmasının faydaları nelerdir ? Hurma şekerli bir meyve türüdür. Şeker içeriğine rağmen, bir çok sağlıklı besin değeri içerir. Bugün hurmadan bahsedeceğiz.
Hurmanın 5 faydası
Hurmalar, harika bir tada sahip olmalarının yanında, protein, vitamin ve mineral içerirler. Bunun yanında ;
- Polifenol içeriği yüksektir : Polifenoller vücudu iltihaplanmalardan korur. Antioksidan özellik gösterirler. Hurmada, bir çok meyve ve sebzeden daha fazla polifenol içerir.
- İyi bir ara öğün alternatifidir : Zengin besin içeriği, onu iyi bir tok tutucu hale getirir.
- Lif içeriği yüksektir : 1 fincan kadar hurma günlük lif ihtiyacının yarısına yakın bir kısmını karşılayabilir.
- Potasyum bakımından zengindir : Potasyum kalp ve damar sağlığı açısından önemli ve gereklidir. Ayrıca kas oluşumunu sağlar.
- Tariflere eklenebilir : Hem lezzeti hem içerikleri sayesinde bir çok tarife yakışır.
Besin içeriği
Tunus hurması, marketlerde kolaylıkla bulunabilen ve yaygın olarak tüketilen kuru hurmalardır. Ortalama büyüklükte 1 adet kuru hurmada ;
- Kalori: 20 kcal
- Yağ: 0,03 gram
- Karbonhidrat: 5,3 gram
- Lif: 0,6 gram
- Şeker: 4,5 gram
- Protein: 0,17 gram
- B-6 vitamini: 0,012 miligram
- Demir: 0,07 miligram
- Magnezyum: 3 miligram
- Potasyum: 47 miligram
Zararları var mı ?
Tunus hurmasının zararlarından ziyade, bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Yüksek miktarda şeker içerir. Şeker hastaları ve insülin direnci yaşayan kişilerin tüketmesi, kan şekeri dengesini bozabilir. Bu yüzden fazla miktarda ve sık tüketilmesi doğru değildir.
Nasıl tüketilebilir ?
Hurmanın sade yenmesinin yanında bir çok tarife de eklenebilir. Özellikle dondurulmuş tarifler, smoothieler, yahni yemekleri ve enerji barları hazırlamakta kullanılabilir.
Hurma alacağınız zaman, parlak ve ezilmemiş olmasına dikkat edin.
Kuru hurmalar dondurucuda, hava almayacak bir biçimde muhafaza edilirse, uzunca bir süre dayanabilir.
Sonuç olarak
Tunus hurması, diyetlere eklenebilecek iyi bir kuru meyvedir.
Ölçülü olarak yenildiği sürece, potasyum, magnezyum,demir ve mangenez gibi temel besin maddelerini içeren sağlıklı bir gıda olarak görülebilir.