Düşük laktozlu süt ürünleri - Diyet abi ile doya doya zayıflayın.

Düşük laktozlu süt ürünleri


Düşük laktozlu süt ürünleri hangileridir ? Laktoz intoleransı olan kişiler genelde süt ve süt ürünleri tüketmekten kaçınırlar. Çünkü laktoz tükettikleri zaman rahatsız olabilirler ve sindirimleri bozulabilir. Bununla beraber süt ürünlerinin hepsi laktoz içermez veya çok az laktoz içerir. Peki bu süt ürünleri hangileridir ? Bugün bu soruya cevap vereceğiz.

1) Tereyağı

Tereyağı, sütün karıştırılması veya çalkalanması ile beraber, katı, sıvı ve yağ bileşenlerine dönüştürülmesiyle oluşur.

Bu aşama sırasında sütteki laktozun büyük bir kısmı sıvı kısmına kayar. Yağ kısmında çok az laktoz kalır. 100 gram tereyağında, ancak 0.1 gram laktoz bulunur.

Bu kadar düşük bir miktar, laktoz intoleransı olan bireyleri rahatsız etmez (1).

Yinede tereyağın doymuş yağ içerdiğini, doymuş yağlarında kolesterol miktarını arttırarak damar sertliklerine sebep olduğunu unutmayalım. Miktarınca tüketmekte ve sık sık tüketmemekte fayda var.

2) Peynir

Peynir, süte biyoaktif mikroorganizmaların eklenmesiyle ve bu mikroorganizmaların süt içinde ki bileşenleri parçalayarak oluşturduğu bir dizi tepkime ile ortaya çıkar.

Sütte ki laktoz bakteriler tarafından parçalanır. Peynirde ki laktoz miktarı, peynirin bekletilmesiyle ilişkilidir. Peynir ne kadar çok bekletilirse, bakteriler o kadar çok laktoz parçalar (2).

Yani peynirlerin içerdiği laktoz miktarı sabit değildir. Ama en çok laktoz içeren peynirler yumuşak peynirlerdir. Süzme peynir ve mozeralla buna örnektir.

En çok laktoz içeren peynirlerin bile az miktarda tüketilmeleri laktoz intoleransı yaratmayabilir.

3) Probiyotik yoğurt

Laktoz intoleransı olan kişilere sık sık önerilir (3).

Bunun temel sebebi, yoğurtta doğal olarak bulunan canlı bakterilerin, yoğurtta ki laktozu parçalamasıdır (4).

Laktoz miktarı yoğurtta ki bakterilerin doğallığı ve kalitesine göre değişkenlik gösterir. Ev yoğurtları en sağlıklı yoğurtlardır ve daha az laktoz içerirler. Pastörize yoğurtlar ise daha sağlıksızdır. Çünkü üretim sırasında içinde ki canlı mikroorganizmalar ölmektedir ve bu da yoğurdun faydasını azaltır (5).

4) Bazı süt proteini tozları

Sütün protein ve diğer sağlıklı içeriklerinden faydalanmak isteyen ve laktoz intoleransı olan bireyler için uygundur.

En tipik çeşidi peynir altı suyu tozudur. Yaklaşık 3 tür olarak incelenir ;

Peynir altı suyu konsantresi : Yaklaşık %80 protein ve az miktarda laktoz içerir (6).

Peynir altı suyu izolatı : Yaklaşık %90 protein ve daha az miktarda laktoz içerir (7).

Peynir altı suyu hidrolizatı : İçerikleri peynir altı suyu konsantresi kadardır, sadece protein içeriği biraz daha azdır.

Laktoz intoleransı olan bireyler için en iyi tercih, peynir altı suyu izolatıdır. Çünkü diğerlerine nazaran daha az laktoz içerir. 

Yinede almadan önce, alacağınız tozun içeriğini kontrol edin. İçeriği markadan markaya göre değişkenlik gösterir.

5) Kefir

Kefir geleneksel olarak sütün mayalanması ile yapılan, birazda tanecikli yapıda olan bir içecektir.

Yoğurtta olduğu gibi kefirde de laktozu parçalayan faydalı bakteriler vardır.

Bu yapıda olması, laktoz intoleransı olan kişilerin kefiri daha iyi sindirmesini sağlar.

Sonuç olarak

Genel inanışın aksine laktoz intoleransı olan bireyler tüm süt ürünlerinden uzak durmak zorunda değildir.

Bazı fermente süt ürünleri, bakteri içeriklerine göre daha az miktarda laktoz içerirler.

Saydığım bu ürünler laktozdan fakirdir. Sadece bazı yumuşak peynirler diğerlerine nazaran daha fazla laktoz içerebilmektedir. Aynı durum fabrikasyon içerikli süt ve süt ürünleri içinde geçerli.