
Glisemik indeksin düşük olması, insülinin daha yavaş salgılanması anlamına gelir ve kan şekerinde ki artış daha yavaş bir şekilde gerçekleşir (
Dahası, kilo kaybına yardımcı olan dirençli nişasta ve çözünmez lif bakımından da zengindir (
Meksika fasulyesi, demir, potasyum, folat ve K1 vitamini gibi birçok önemli vitamin ve mineral içerir.
Ayrıca yüksek miktarda fitohaemagglutinin adı verilen bir lektin türü içerir. Bu yüzden çiğ veya az pişmiş yerseniz, aşırı bulantı, kusma ve ishale neden olabilir.
Meksika fasulyesi, doğru pişirildiğinde, tüketilmesi gereken değerli ve besleyici bir besindir.
Soya fasulyesi harika bir protein kaynağıdır . Bu yüzden vejetaryanların sık sık tercih ettiği bir besindir (
Özellikle molibden, bakır, manganez, magnezyum ve riboflavin gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir.
Ayrıca, kanserin önlenmesi ve osteoporoz riskini azaltan, izoflavon adı verilen bitki bileşikleri içerirler (
Soya fasulyesi yüksek miktarda lektinde içerir. Meksika fasulyesinde olduğu gibi, soya fasulyesini doğru bir şekilde pişirmek, lektin içeriğini epey bir azaltır. Bu yüzden iyice pişirmek önemlidir.
Araştırmalar, soya fasulyesinde ki lektinlerin, 100 ° C'de en az 10 dakika kaynatıldığında neredeyse tamamen devre dışı kaldığını göstermektedir.
Buğday, dünya nüfusunun % 35'inin temel gıdası olarak görülür ( 18 ).
Rafine edilmiş buğday ürünlerinin glisemik indeksi (GI) yüksektir, yani kan şekeri seviyenizin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olabilirler. Ayrıca gerçek bir tahılın sahip olduğu besin değerlerinin çoğunu kaybetmişlerdir.
Tam buğday, özellikle buğday tohumu, lektin bakımından zengindir. Gram başına yaklaşık 300 mcg lektin içerirler (
Araştırmalar, hazır tam buğday makarnaların, üretim sırasında, ısıl işlemlere maruz kaldıkları için, lektin içermediklerini göstermektedir ( 22 ).
Kepekli ürünlerin çoğu, yenmeden önce pişirildiği için, aynı şey onlar içinde geçerlidir.
Mono ve çoklu doymamış yağlar bakımından zenginlerdir. Bu içerikleri, onları enerji kaynağı haline getirir.
Ayrıca protein bakımından zengindirler ve biyotin, E vitamini ve tiamin gibi bir çok vitamin ve mineraller içerirler.
Yer fıstığı da antioksidan bakımından zengindir ve kalp hastalığı riskinde azalma ve safra taşlarını önleme gibi faydaları mevcuttur (
Bu diğer yiyeceklerden farklı olarak, yer fıstığı kavurulduğunda veya ısıtıldığında, içindeki lektinler değişime uğramamaktadır.
Bir test tüpü çalışması, fıstıkta bulunan lektinlerin, kanser hücrelerinde ki büyümeyi arttırdığını göstermiştir (
Yer fıstığının, sağlığa olan faydalarını ve kanserin önlenmesindeki rolünü gösteren kanıtlar, olası zararlarını gösteren çalışmalardan çok daha fazladır.
Yediğimiz yiyeceklerin üçte biri, yüksek miktarlarda lektin içerir.
Lektinler genellikle pişirme gibi hazırlama işlemleri ile elimine edilir. Bu yöntemler, besinleri daha sağlıklı bir hale getirir, bu nedenle çoğu insanda olumsuz etkilere neden olmaz.