
Kafeinsiz kahve nedir ve nasıl yapılır?
Kahve çekirdeklerinden kafeinin alınması ile elde edilir.
Kahve çekirdeklerinden kafeini çıkarmanın birçok yolu vardır. Su, organik çözücüler veya karbon dioksit gibi bileşikler ile gerçekleştirilir.
Tat ve koku, normaline göre biraz daha hafif olabilir ve kullanılan yönteme bağlı olarak rengi değişebilir.
Kafeinsiz kahve, normal kahve ile benzer miktarlarda antioksidan içerir, ufak bir ayrıntı olarak % 15 daha az antioksidan içerebilirler.
Bu kayıpta muhtemelen kafeinsizleştirme işlemi sırasında oluşur.
Kahvedeki ana antioksidan kaynakları, hidrokinnamik asitler ve polifenollerdir.
Antioksidanlar, serbest radikaller adı verilen reaktif bileşikleri nötralize etmede çok etkilidir.
Antioksidanlar, oksidatif hasarı azaltır ve kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Ek olarak, kahve, bir kaç besin değeri daha içerir.
Bir fincan demlenmiş kafeinsiz kahve, önerilen günlük magnezyum alımının % 2.4'ünü, potasyum alımının % 4.8' ini ve niasin alımının % 2.52' ini sağlar ve B3 vitamini içerir.
Kafeinsiz kahvenin faydaları
Antioksidan içeriğine ve diğer aktif maddelere bağlı olarak bir çok faydası vardır.
Yapılan bir çok çalışmada kafeinsiz kahve ve normal kahve ayırt edilmeksizin yapılmıştır. Kafeinsiz kahve üzerine yapılan çalışmalar daha azdır.
Tip 2 diyabet, karaciğer fonksiyonu ve erken ölüm
Hem düzenli kahve içmek, tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Günde bir fincan kahve içmek, bu riski %7 azaltabilir.
Kafeinsiz kahvenin karaciğer fonksiyonu üzerindeki etkileri, normal kahve kadar bilinememektdir. Bununla beraber, büyük bir gözlemsel çalışma da, kafeinsiz kahvenin, karaciğer üzerinde koruyucu bir etki gösterdiği görülmüştür.
Kafeinsiz kahve içmek, erken ölüm riskinin yanı sıra inme veya kalp hastalığından ölüm riskinde küçük ama önemli bir azalma ile de bağlantılıdır.
Yaşlanma ve nörodejeneratif hastalıklar
Hem normal hem de kafeinsiz kahvenin yaşa bağlı olarak gelişen, zihinsel sağlık sorunları, üzerinde olumlu etkileri vardır.
İnsan hücre çalışmaları, ayrıca kafeinsiz kahvenin beyindeki nöronları koruyabildiğini göstermektedir. Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilmektedir.
Mide yanmaları ve rektal kanser riskinde azalma
Kahve içmenin yaygın bir yan etkisi mide ekşimesi veya asit reflüdür.
Birçok insan bu durumu yaşar. Kafeinsiz kahve içmek bu gibi yan etkileri önler.
Ayrıca günde iki fincan kafeinsiz kahve içmek, rektal kanser oluşma ihtimalini %48' e kadar düşürür.
Kahve, dünyada ki en sağlıklı içeceklerden biridir.
Antioksidanlarla doludur ve bir çok hastalığın oluşma riskini azaltır.
Kafein, bazı insanlar için sorunlara neden olabilir.
Bu bireyler için kafeinsiz kahve iyi bir alternatiftir.
Kafeinsiz kahve, normal kahve ile aynı faydalara sahiptir, ancak hiçbir yan etkisi yoktur.