Yeşil Detoks İçecekleri Sağlıklı mı ? - Diyet abi ile doya doya zayıflayın.

Yeşil Detoks İçecekleri Sağlıklı mı ?

Yeşil Detoks İçecekleri Sağlıklı mı ? Sıcaklar artmaya başlayınca ister istemez, önceki aylara nazaran daha çok sıvı almaya başladık. Bu sıvı alımını sağlıklı içecek karışımlarla taçlandırmak istiyorsanız, biraz araştırma yaptıktan sonra karşınıza yeşil detoks içeceklerinin çıktığını göreceksiniz. Özellikle son yıllarda popüler bir hale gelmiş olman yeşil detoks içecekleri bir çok kişinin merak konusu haline gelmiştir. Peki yeşil detoks içeriği nedir? Gerçekten faydalı mı ? Zararları var mı ? Hepsinin cevabı bu yazımda.






Yeşil içecek nedir ?

Yeşil içecek, yeşil sebzelerin karışımından oluşan bir içecektir.

Belirli bir tarifi yoktur. Genel olarak salatalık, maydonoz, nane, lahana, isviçre pazısı, karnabahar gibi sebzeler kullanılmaktadır.

Bazen tatlandırmak için meyvede eklenebilmektedir. Eklenen meyveler çilek, elma, karpuz, çilek gibi aromatik meyvelerdir.

Bunun yanında ticari üretim yeşil içeceklerde vardır. Fakat bunlara suni şeker eklenmesi ve pastörizasyon işlemi gördüğü sırada faydalı bitkisel bileşiklerinin zarar görmesi, kendisini doğala nazaran daha sağlıksız bir hale getirmektedir.

Bu sebeple evde yapılan tarifler her zaman daha sağlıklı ve güvenilirdir.

Potansiyel Sağlık Faydaları

Yeşil meyve suyu karışımları elbet dengeli ve sağlıklı bir diyetin yerini tutmaz. Ama kendince faydaları da vardır.

Yapılan araştırmalarda her gün belli bir miktar sebze ve meyve tüketmenin stresi azalttığı dolayısı ile kronik hastalıkları önlediği kanıtlanmıştır.

Sebzeler özellikle A,K ve C vitamininden zengindir. Ayrıca demir gibi bir çok mineral de içerir.

Rutin prebiyotik alımı bağırsakla ilgili yaşanabilecek sıkıntıları önleyerek bağırsakların daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Sebze ve meyvelerde prebiyotikler vardır.

Olası Olumsuz Yanları

Yeşil içecekler, belirli faydalar sağladığı kadar, bazı konularda sağlığınızı etkileyebilir.

Düşük Lif

Sebze ve meyveler doğal olarak lif içerirler. Liflerde tansiyon kontrolünden kan şekerinin düzenlenmesine kadar bir çok yerde etkili ve faydalıdır.

Hatta yetişkinlerin her gün ortalama 28 gr lif tüketmeleri önerilir.

Ama meyve ve sebze suyu karışımlarında, lif oranı çok düşüktür. Çünkü lifler meyve ve sebzelerin dış kabuklarında ve iç yapılarında bulunur. Sıkım işlemi sırasında, lifler içeceğe girmez. Kabuklarla beraber çöpe gider.

Eğer meyve ve sebze yemek yerine her daim suyunu içmeyi tercih ederseniz, içerdikleri liften faydalanmamış olursunuz. Bu durum günlük lif ihtiyacınızı karşılayamamanıza sebep olabilir.

Yapılabilecek en güzel şey, sebze ve meyveleri içecek şeklinde tüketmekten çok çiğ yemek. Karışımlarını arada bir yapın ki liften de mahrum kalmayın.

Kan şekerini yükseltebilirler.

Normal koşullarda elma gibi lifli bir meyve yediğiniz zaman, elmada ki lifler kan şekerini dengeleyici etki göstereceğinden, şeker kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez.

Ama siz elmanın suyunu içerseniz, elmanın lifinden faydalanamazsınız. Dolayısı ile kan şekeriniz hızlı yükselir. Ayrıca 1 bardak meyve suyu, 1 orta boy elmadan yapılmaz. En az bir kaç tane elma gerekir. Bu da daha çok şeker almak demek.

Bütün meyve sularında durum budur. Bu sebeple diyabetlere veya insülin direnci olanlara meyve suyu önerilmez. Çünkü kısa zamanda yoğun bir şekeri, vücudunuza alıyorsunuz. Bu da kan şekerini ve insülini yükseltiyor. Kan da kalan insülin de yağlanma yapıyor.

Sebze sularında durum biraz daha rahattır. Sebzelerde ki şeker oranı azdır. Haliyle ortaya çıkan içecek kan şekerine olumsuz etki etmez. 

Yapacağınız yeşil içeceğe, meyve suyu (ya da meyve) ekleyecekseniz, bu kan şekeri yükselme durumunu göz önünde bulundurun. Hızlı yükselen kan şekerinin hızlı düştüğünü ve kısa sürede kişiyi acıktırdığını unutmayalım.

Ben yeşil içeceğime meyve katmak istiyorum. Bu kan şekeri yükselme olayını bertaraf etme yolu var mı ? diye sorarsanız, bir çözüm yolu var. Badem, ceviz içi, tam buğday çubukları gibi lifli besinleri de bu içeceklerin yanında, miktarınca, tüketirseniz bu etkiyi bir yere kadar kırmış olursunuz.

Böbrekleri rahatsız edebilir.

Salatalık yemek istediğiniz zaman, yiyeceğiniz miktar 1 tane olur. Ama suyunu içeceğiniz zaman 2 veya 3 tanesini sıkar öyle tüketiriz. 

Meyve ve sebze sularında normal koşullarda yiyeceğimizden daha çok sebze ve meyve kullanırız. 

''Ne güzel işte. Bol bol sebze ve meyve tüketmiş oluyoruz. Yemekten daha kolay ve cazip'' diye düşünmeyin. Çünkü durum hiçte böyle değil.

Yeşil sebzelerde çok miktarda, antinutrient grubuna giren, oksalik asit bulunur. Bu bileşik bazı minerallere bağlanarak sindirim sisteminden emilmelerini önler.

Dengeli bir diyette tükettiğimiz sebzeler önemli derecede bir etki yaratmaz. Ama yeşil sebze suları yüksek konsantrasyonlarda oksalat içerir. 

Çok fazla oksalat alımı, böbrek taşları hatta uzun vadede böbrek yetmezliğine bile yol açabilir. 

Zararları var diye uzak durmamız mı gerekir ? 

Yeşil içecek tarifleri, popüler bir hale gelmiş ve herkeste bunu öneriyor olsa da, hiç bir zaman çiğ sebze meyve yemenin yerini tutamaz.

Ama yinede tüketmek istiyorsanız, ılımlı tüketin. Sebze ve meyvenin sularından değil de daha çok tam hallerinden faydalanmaya çalışın. İçecekler bunun önüne geçmesin.

Marketlerden alacağınız sebze ve meyve karışımlarının etiketlerini iyi okuyun. Şeker ve bir çok katkı maddesi içeriyor olabilirler.

Son olarak

Yeşil içecekler, bir çok faydalı bileşik içerir. Bu bileşikler bir çok hastalığa karşı koruyucudur.

Bunun yanında çok miktarda tüketmek , böbrek rahatsızlıklarına ve kan şekeri dengesizliklerine sebep olabilmektedir.

Bu hususta yapılacak en güzel şey, sağlıklı ve dengeli bir diyetin yanında ılımlı tarifler ile ılımlı bir tüketimdir.