
Kahve uyarıcı bir içecektir. Bu sebeple sindirim sistemi
rahatsızlığı olan hassas bireylere önerilmez. Bu uyarıcılığı içinde ki maddeler
sağlamaktadır. Gelin bu uyarıcı maddeleri tek tek inceleyelim.
Kafein
Kafein çoğumuzun duyunca yabancı kalmadığı bir
bileşiktir. Bilinen en yaygın etkisi uyanık tutmasıdır.
Uyarıcı bir etki yaratan kafein, bağırsak kolonunu uyarır
ve mide asidini arttırabilir. Midesi ve bağırsakları hassas olan bireylere
kafein gibi uyarıcı maddeler önerilmez.
Ama kimi bireylerde kafein sanıldığı kadar uyarıcı
olmamaktadır. Bu durum kişiden kişiye göre değişir.
1 bardak kahvede (240 ml) ortalama 95 mg kadar kafein
vardır.
Kahve asidi
Kahvede kafeinin yanı sıra uyarıcı etkili olabilen kahve
asitleri de vardır. Bu kahve asitleri klorojenik asit ve
N-alkanoil-5-hidroksitriptamid gibi asitlerdir.
Sabah aç karna kahve içilmesi pek önerilen bir durum
değildir. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi, kahve asitlerinin boş
mideyi uyarması ve rahatsız etmesidir.
Kahveye eklenen maddeler
Kahve ile beraber krema, süt, süt tozu ve şeker gibi
maddeler kimi bireyleri rahatsız edebilmektedir.
Kremada ki doymuş yağ, sütte ki laktoz, süt tozunda ki
katkı maddeleri ve şekerde ki glikozun şişmesi gibi durumlar, kimi bireylerde
hazımsızlık, şişkinlik ve yanma gibi durumlar oluşturur.
Bu sebeple kahveye karşı hassas olan bireylerin, kahveye
ne eklediklerini de gözden geçirmeleri gerekir. Belki bu maddelerden birine
karşı hassasiyetiniz vardır.
Kahveye karşı hassasiyeti olan bireyler kahvenin olası
etkilerini nasıl azaltır ?
Özellikle sabahları aç karna kahve içmek yaygın bir
alışkanlık. Bende de bu alışkanlık vardı. Ama bu durumun gerçekten de uzun
vadede mide rahatsızlıkları yarattığını duyduktan sonra bıraktım. Sadece gün
içinde veya kahvaltının üzerinden belli bir süre geçtikten sonra ilk bardağımı
yudumluyorum.
Aç karna içilen kahve uzun vadede çeşitli mide sorunları
yaratır. Çünkü kahve asitleri yukarıda anlattığım gibi boş mideyi uyarır ve
zaman içinde hassaslaştırır. Aç karna kahve içmemenin yanında bu önerilerde
etkili olabilir :
- Fazla kavrulmuş kahveyi tercih edin : Çünkü fazla kavrulmuş koyu kahvelerde asit miktarı daha azdır.
- Kahveyi iyice demleyin : Çünkü kahve ne kadar iyi demlenirse asitliği o kadar düşer.
Sonuç
Kahvede sindirim sistemimizi etkileyecek uyarıcılar vardır.
Bu uyarıcılar sadece kafeinle sınırlı kalmayıp, kahve
asitleri de olabilir. Ayrıca kahveye ekleyeceğiniz krema, süt ve şeker gibi
maddeler, aynı şekilde midenizi rahatsız edebilir.
Kahveye karşı hassasiyetiniz varsa, bu hassasiyetin
kaynağını öğrenmeniz gerekir. Kafeine karşı ise kafeinsiz kahve, kahveye
eklenen şeylerden ise katkısız kahve tüketebilirsiniz. İkisi de değilse kahve
asidinden etkileniyor olabilirsiniz. Bu hususta en iyi tercih iyi kavrulmuş,
asitliği düşük kahvedir. Tabi miktarını da abartmamak gerekir.