
YARARLARI
Uyku kalitesini arttırır.
Sütte ki laktoz vücutta hafif bir yorgunluk oluşturur. Uyu
madan önce süt içmek çocukluktan beri çoğumuza kazandırılmış bir alışkanlıktır. Tabi zamanla bu alışkanlık çoğumuzda düşebiliyor 😃
Ballı ılık sütün rahatlatıcı etkisi uykunuzada yansır. Özellikle uykudan yana probleminiz varsa ılık bir bardak ballı süt içebilirsiniz. Diyabeti olan bireylerde, gece boyunca kan şekerinde dengesizlik yaratabileceğini unutmayalım.
Kemikleri güçlendirir.
Süt, içerdiği kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi minerallerle beraber kemik sağlığının korunmasını sağlar. Tabi çocuklar ve gençler içinde gelişmesini.
Gençlerin ve yetişkinlerin her gün belli bir miktar süt tüketmesi gerekir. Özellikle kadınların 35- 40' lı yaşlara kadar bol bol kalsiyum alması gerek. Çünkü belli bir yaştan sonra vücutta kalsiyum depolanamıyor. Kalsiyum eksikliği de zamanla dişin ve kemiklerin sağlamlığını etkiliyor.
Balın antienflamatuar ve antioksidan etkisi vardır. Bu da kemiklerde oluşabilecek tahribatı ve stresi önler.
Kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
Yapılan araştırmalarda, sütün iyi kolesterol HDL' yi arttırdığı gösterişmiştir. Balın ise LDL kolesterolü azaltıcı etkisi vardır.
Vücutta HDL düşüklüğü ve LDL yüksekliği kalp ve damar hastalıkları gelişme riskini arttırır.
Ayrıca sütte bulunan potasyum, kan basıncını dengeler. Kan basıncının dengeli seyri damarların sağlığı açısından çok önemlidir.
OLASI ZARARLARI
Bal basit şekerden zengindir.
Bal basit şekerden oluşur. Basit şekerler vücutta kan şekerini hızlı yükseltir. Dolayısı ile insülini yükseltir ve yağlanmaya sebep olur. Diyabet hastaları için istenmeyen bir durumdur.Bu sebeple bal tüketirken miktarına da dikkat etmek gerekir.
Bebek botulizmi
12 aydan küçük bebeklere bal önerilmez. Bala bir çeşit bakteri bulaşabilmekte ve bu bakteri toksin yaratmaktadır. Çocukları ve bebekleri kolayca hasta edebilen bu toksin, balları bir yere kadar riskli bir hale getirebilmektedir.
Bal yanması
Ballar yüksek sıcaklığa maruz kaldıkları zaman Hidroksimetilfurfural (HMF) adında bir bileşik oluşur. Bu bileşiğin yüksek miktarları kanserojen etki yaratabilmektedir.
Kaynamış sütün sıcaklığı böyle bir bileşik yaratabilir.
Sütte ki laktoz
Sütte ki laktoz, bazı bireylerin sindirimini rahatsız edebilmektedir. Özellikle laktoz intoleransı olan kişileri olumsuz etkiler.
Sonuç olarak
Uyku kalitesini arttırır.
Sütte ki laktoz vücutta hafif bir yorgunluk oluşturur. Uyu
madan önce süt içmek çocukluktan beri çoğumuza kazandırılmış bir alışkanlıktır. Tabi zamanla bu alışkanlık çoğumuzda düşebiliyor 😃
Ballı ılık sütün rahatlatıcı etkisi uykunuzada yansır. Özellikle uykudan yana probleminiz varsa ılık bir bardak ballı süt içebilirsiniz. Diyabeti olan bireylerde, gece boyunca kan şekerinde dengesizlik yaratabileceğini unutmayalım.
Kemikleri güçlendirir.
Süt, içerdiği kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi minerallerle beraber kemik sağlığının korunmasını sağlar. Tabi çocuklar ve gençler içinde gelişmesini.
Gençlerin ve yetişkinlerin her gün belli bir miktar süt tüketmesi gerekir. Özellikle kadınların 35- 40' lı yaşlara kadar bol bol kalsiyum alması gerek. Çünkü belli bir yaştan sonra vücutta kalsiyum depolanamıyor. Kalsiyum eksikliği de zamanla dişin ve kemiklerin sağlamlığını etkiliyor.
Balın antienflamatuar ve antioksidan etkisi vardır. Bu da kemiklerde oluşabilecek tahribatı ve stresi önler.
Kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
Yapılan araştırmalarda, sütün iyi kolesterol HDL' yi arttırdığı gösterişmiştir. Balın ise LDL kolesterolü azaltıcı etkisi vardır.
Vücutta HDL düşüklüğü ve LDL yüksekliği kalp ve damar hastalıkları gelişme riskini arttırır.
Ayrıca sütte bulunan potasyum, kan basıncını dengeler. Kan basıncının dengeli seyri damarların sağlığı açısından çok önemlidir.
OLASI ZARARLARI
Bal basit şekerden zengindir.
Bal basit şekerden oluşur. Basit şekerler vücutta kan şekerini hızlı yükseltir. Dolayısı ile insülini yükseltir ve yağlanmaya sebep olur. Diyabet hastaları için istenmeyen bir durumdur.Bu sebeple bal tüketirken miktarına da dikkat etmek gerekir.
Bebek botulizmi
12 aydan küçük bebeklere bal önerilmez. Bala bir çeşit bakteri bulaşabilmekte ve bu bakteri toksin yaratmaktadır. Çocukları ve bebekleri kolayca hasta edebilen bu toksin, balları bir yere kadar riskli bir hale getirebilmektedir.
Bal yanması
Ballar yüksek sıcaklığa maruz kaldıkları zaman Hidroksimetilfurfural (HMF) adında bir bileşik oluşur. Bu bileşiğin yüksek miktarları kanserojen etki yaratabilmektedir.
Kaynamış sütün sıcaklığı böyle bir bileşik yaratabilir.
Sütte ki laktoz
Sütte ki laktoz, bazı bireylerin sindirimini rahatsız edebilmektedir. Özellikle laktoz intoleransı olan kişileri olumsuz etkiler.
Sonuç olarak
Ballı süt eski zamanlardan beri tıbbı amaçlı olarak kullanılan ve bir çok faydası olan bir karışımdır.
Kalp, damar ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Sütün besin içeriği balın antioksidan ve antienflamatuar etkisi bu hususta etkilidir.
Yinede balın basit şeker içerdiğini, ısınınca kanserojen maddeler oluşturabildiğini, sütte ki laktozun bazı bireyleri rahatsız edebildiğini ve 12 aydan küçükler için balın sakıncalı olabileceğini unutmayalım. Afiyet olsun 😃 .
Kalp, damar ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Sütün besin içeriği balın antioksidan ve antienflamatuar etkisi bu hususta etkilidir.
Yinede balın basit şeker içerdiğini, ısınınca kanserojen maddeler oluşturabildiğini, sütte ki laktozun bazı bireyleri rahatsız edebildiğini ve 12 aydan küçükler için balın sakıncalı olabileceğini unutmayalım. Afiyet olsun 😃 .