
Genellikle işlenmiş, yağlı, şekerli gıdalar sağlıksızdır. Çünkü bu gıdalar besleyici olmamakla beraber yüksek enerjilidir. Enerjinin fazlası vücutta yağ olarak depolanır. Bu yüzden zayıflamak isteyen bireyler bu tip gıdalardan uzak durmalıdır. İşte zayıflamak isteyenlerin uzak durması gereken 5 besin:
1)Patates Kızartması & Cipsi
Patates özünde doyurucu ve sağlıklı bir besindir. Fakat kızartıldığı zaman sağlıksız bir forma dönüşür. Kalorileri yüksek olmakla beraber, tüketildiği zaman fazla fazla yenir.
Yapılan gözlemsel çalışmalarda, patates kızartması ve patates cipsi tüketmenşn kilo alımı ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir (1).
Patates kızartması, porsiyon başına, diğer besinlerden daha çok kilo almaya sebebiyet verir (2).
Buna ek olarak, kızartma aşamasında akrilamid denen kanserojen maddeler oluşabilmektedir. Patates yenecekse en iyisi bunu haşlanmış olarak yemektir (3).
Özet: Patates kızartmaları ve cipsleri gereğinden fazla kalori içerir. Patatesi haşlayarak tüketmek daha sağlıklıdır.
2) Şekerli İçecekler
Gazoz, kola, meyveli soda gibi şekerli içecekler, kilo almayla yakından ilişkilidir. Uzun vadede ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarmaktadırlar (4).
Besinlerin katı formları doygunluk hissi oluşturur. Sıvı formun hissettirdiği doygunluk daha azdır (5).
Şekerli içecekler daha az tok hissettirir. Ayrıca kalori miktarları yüksektir. Bu durum kısa zaman içinde yoğun bir kaloriyi vücuda almaya yol açmaktadır.
Eğer zayıflama sürecindeyseniz, şekerli içeceklerden tamamen uzak durmak faydanıza olacaktır.
Özet: Şekerli içecekler, kısa zamanda yoğun kalori almanıza sebep olur. Zayıflamak isteyen kişiler şekerli içeceklerden uzak durmalıdır.
3) Beyaz Ekmek
Beyaz ekmek fazlaca rafine edilmiştir ve glisemik indeksi yüksektir (6).
9.267 kişilik bir çalışmada, günde 2 dilim (120 gram) beyaz ekmek yemenin, %40 daha fazla kilo aldırdığı ve obeziteyi arttırdığı tespit edilmiştir (7).
Özünde tahıl ürünleri çok sağlıklıdır. Mutlaka tüketmemiz gereken besin grubudur. Fakat beyaz ekmek epey işlendiğinden dolayı, tahıl özelliğini yitirip, zararlı bir yiyecek haline dönüşmektedir.
Özet: Beyaz ekmeğin glisemik inseksi yüksektir. Bu durum yağlanmaya sebebiyet verir.
4) Hazır Meyve Suları
Market raflarından gördüğümüz meyve suları ile doğal meyve suları arasında çok fark vardır.
Hazır meyve suları, az miktarda meyve içerir. Ayrıca tadı arttırmak amacıyla rafine şeker içerirler.
İçerdiği şeker oranı, kola ve şekerli sodalar kadar olabilmektedir (8).

2 adet portakal ile 1 bardak meyve suyu yaparsınız. Bunu da bir içişte bitirebilirsiniz. O kadar da doygunluk hissi yaratmaz.
Fakat 2 portakalı dakikalar içinde tüketirsiniz. Bu sizde doygunluk hissi yaratır, ayrıca meyvenin lifinden de faydalanmış olursunuz. Daha sağlıklı olur. Meyve yemekle suyunu içmek arasında ki bu ince çizgiyi görüp ona tüketmeniz faydanıza olacaktır.
Özet: Rafine meyve suları yüksek kalorilidir ve rafine şeker içerir. Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yemek daha sağlıklıdır.
5) Hamur işi ürünler
Hamur işleri, kurabiyeler ve kekler, ilave şeker ve rafine un gibi sağlıksız içeriklerle doludur.
Ayrıca, sağlığımız için epey zararlı olan trans yağ içerebilirler (9).
Hamur işi gıdalar basitçe sindirildiklerinden, tok tutucu değildir. Ayrıca bu ürünler genelde yeme isteğini arttırdığından, tüketimleri abartılabilmektedir. Zaten enerjisi yüksek olan bu gıdalar, kilo almanın birincil sebeplerinden olabilmektedir.
Tatlı istekleriniz oluyorsa bunu bu tür ürünlerle bastırmayın. Bunun yerine taze meyve veya bir parça bitter çikolata gibi daha sağlıklı şeyler yiyebilirsiniz.
Özet: Hamurişi gıdalar rafine un ve şeker içermektedir. Bu iki ürün göbek yağlanmalarının temel faktörlerindendir.